ABH Competition
Project description
Locul 1 – Concurs de arhitectură, restructurare zonă industrială – funcțiuni mixte (locuire, servicii, hotel)
Location
Timișoara, Romania
Client
Architecture
ATG Studio
Collaborators
Chirilă Briana, Constantin Eduard, Craiu Mara, Dulfu Alexandru, Gyorgy Szabolcs, Petrescu Ancuta, Sasarman Ioana-Paula, Tudoroiu Alexandru-Aurel
Tip proiect
Concurs de arhitectură – Locul 1
Surface
60000 m²
Concursul de arhitectură inițiat de Alber Holding Development are ca scop restructurarea unei foste zone industriale, într-un ansamblu cu funcțiuni mixte, de locuire, servicii și hotel.
Soluția propusă de noi are la bază suprapunerea și reinterpretarea unor perioade de dezvoltare urbanistică ale orașului Timișoara și rezolvarea problemei de accesibilitate față de oraș a cartierului aflat la vest de sit. În acest sens, soluția propune crearea unei legături pietonale puternice, ce tranzitează situl pe diagonală, direcție propusă și prin planul de extindere a țesutului urban din 1912. Totodată, pornind de la tipologia urbană a zonei, care de altfel facilitează și o iluminare adecvată pentru funcțiunea de locuire, soluția propune 3 corpuri de tip lamă cu orientare est-vest și un corp de tip punct. Suprapunând direcția de circulație pietonală amintită anterior rezultă 4 corpuri cu funcțiunea de locuire și un al 5-lea cu funcțiunea de hotel, a cărui configurație și poziție marchează colțul terenului și accesul în cadrul ansamblului.
Relaționarea cu clădirile de locuire din zonă se face atât prin ajustarea înălțimilor corpurilor propuse astfel încât să se realizeze un gradient al acestora de la bulevard către cartierul de case din spate, cât și la nivel formal, prin dematerializarea fațadelor propuse pentru fiecare dintre volume.
În ceea ce privește parterele clădirilor și corpurile de legătură dintre acestea, s-au propus funcțiuni comerciale care susțin pietonalul propus, iar terasele acestora sunt amenajate și deschise pentru locuitorii ansamblului.
Amenajarea spațiului public are ca punct central un plan de apă, care marchează prezența istorică a canalelor de apă pe terenul studiat. Totodată, amenajarea reprezintă un mix de mineral și vegetal, cu accent pe spațiile verzi care se extind și spre blocurile de locuințe din vecinătate, creând zone de recreere și spații de joacă pentru întreaga comunitate.